Uitgedroogde tussenwervelschijf: oorzaak en behandeling

Uitgedroogde tussenwervelschijf

 

Tussenwervelschijven zijn kussens tussen wervels die de ruggengraat voorzien van beweging. Ze werken als schokdempers en helpen beschermen tegen buigen en strekken van de wervelkolom. Deze kussens kunnen echter ook uitdrogen en na verloop van tijd water verliezen, waardoor ze stijver worden. Tussenwervelschijven veroorzaken meestal geen pijn of problemen. Als ze echter verkleuren of uitpuilen, is dat een teken van een ernstig probleem dat tussenwervelschijf heet: Dehydratie van de schijf (IDD), dat onmiddellijk moet worden behandeld om verdere schade te voorkomen. De oorzaken van IDD zijn gevarieerd en omvatten genetica, medische aandoeningen, voedingsgewoonten, fysieke activiteiten die leiden tot overbelasting van de spieren en gewrichtswrijving. De uitgedroogde tussenwervelschijf kan leiden tot een vermindering van de discusruimte. In dit artikel worden de meest voorkomende oorzaken van tussenwervelschijven opgesomd: Uitdroging van de Schijf (IDD) en de behandelingen ervan.

Disc Dehydration (IDD)

IDD treedt op wanneer het watergehalte (hydratatie) van de tussenwervelschijf onder de 50% daalt. Stijfheid, pijn en verminderde mobiliteit als gevolg van deze aandoening wordt tussenwervelschijfdegeneratie (IDD) genoemd. Er zijn veel mogelijke oorzaken van IDD. Sommige zijn genetisch, andere zijn het gevolg van letsel of een ongezonde levensstijl.

Als de tussenwervelschijf uitdroogt, begint hij water te verliezen. Dit komt doordat de tussenwervelschijf bestaat uit een gelachtig materiaal dat annulus fibrosis wordt genoemd. Wanneer het watergehalte vermindert, droogt de annulus fibrosis uit en wordt hij erg stijf. Men zegt dan dat de schijf "uitgedroogd" is.

Overbelasting en vallen

Vallen is de belangrijkste oorzaak van tussenwervelschijfdegeneratie. Veel oudere mensen vallen omdat ze minder mobiel zijn geworden doordat hun spieren en gewrichten verzwakken.

Idiopathische aandoeningen: Reumatoïde artritis, spondylose en andere.

Idiopathische aandoeningen of aandoeningen zonder bekende oorzaak zoals reumatoïde artritis, spondylose en andere zijn frequente oorzaken van IDD. Deze aandoeningen zijn auto-immuunziekten. Dit betekent dat het immuunsysteem de eigen weefsels van het lichaam aanvalt alsof het vreemde indringers zijn, zoals gewrichten en ruggen.

Conclusie

Als u een van deze symptomen ervaart, bezoek dan een arts. Die kan u onderzoeken en zo nodig doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek en behandeling. Tussenwervelschijfziekte kan worden behandeld met medicijnen, een operatie of een combinatie van beide. Er bestaat echter geen zekere genezing. Het is belangrijk te begrijpen dat het niet mogelijk is discusdegeneratie volledig te voorkomen; zelfs de beste preventieve maatregelen kunnen niet alle gevallen van IDD voorkomen.